O vară cu Olenka

Traducător:Raluca Dincă

Ilustrator: Gaya Wisniewski

Editura: Frontiera

Recomandare de vârstă: 5-8 ani

Olenka, fetița cu mulți prieteni

Olga -

Biblioteca Prichindeilor din Bordeaux

Despre ce e vorba?

„O vară cu Olenka” este o poveste caldă și plină de farmec, care îmbină elementele de basm cu teme profunde de prietenie, maturizare și legătura cu natura. Cartea descrie viața idilică a Olenkăi, o fetiță cu suflet bun, care trăiește într-o căsuță de poveste, înconjurată de prietenii ei loiali: bizonul Tomek, motanul Mirko, păsăroiul Emil și Zaharia.

Într-un decor de vis, primele zile de primăvară sunt prilejul perfect pentru aventuri și activități ce subliniază frumusețea simplității: îngrijirea grădinii, culegerea plantelor pentru ceai, plimbările în natură și surprinderea acestor momente în fotografii. Fiecare personaj își are rolul său bine definit și fiecare contribuie la atmosfera de familie extinsă care se creează în jurul acestei fetițe, Olenka.

Intriga devine mai interesantă odată cu apariția lui Iustin, un călător solitar care este primit cu căldură în grupul lor, o dinamică interesantă care scoate în evidență tema prieteniei și a acceptării. Totodată, vara aduce cu sine provocări emoționale care o ajută pe Olenka să se apropie de maturizare. Această tranziție este descrisă cu delicatețe, subliniind importanța conexiunilor dintre oameni, dar și a descoperirii de sine.

Cum e scrisă?

Stilul în care e scrisă cartea m-a făcut să mă simt ca și cum aș fi fost acolo, în acea căsuță din pădure, muncind în grădină alături de Olenka și prietenii ei, sau savurând un ceai pregătit cu plante culese de noi înșine. Descrierile sunt atât de vii, încât aproape că simțim mirosul de flori proaspete și auzim  cum cântecele lui Vladimir răsună prin pădure.

Mi-a plăcut enorm de mult cum autoarea a reușit să captureze esența unei veri perfecte, unde grijile par să dispară și totul se reduce la bucuria de a trăi momente simple, dar profunde.
Stilul narativ este unul delicat și ne oferă o senzație de liniște și relaxare, similară cu zilele însorite de vară petrecute în natură.

Limbajul este simplu, dar plin de imagini poetice, ceea ce face ca lectura să fie o experiență relaxantă și reconfortantă. Cartea îmbină descrieri detaliate ale naturii și ale activităților de zi cu zi cu momente de introspecție și emoție, creând o atmosferă de calm și contemplare.

Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost atmosfera de liniște și căldură pe care cartea o creează. E genul de poveste care te face să te oprești și să te gândești la lucrurile cu adevărat importante din viață: prietenia, natura și bucuria micilor momente. M-a surprins plăcut felul în care Olenka trece printr-o transformare subtilă pe parcursul verii, cum fiecare zi petrecută în natură o aduce mai aproape de o înțelegere mai profundă a ei însăși.

Nu e doar o poveste pentru copii, ci o lectură care, chiar și ca adult, te face să îți amintești cât de important e să trăiești prezentul și să te bucuri de fiecare clipă.
Cartea se citește ușor, dar lasă o impresie de durată, datorită felului în care reușește să surprindă esența verii – un timp al descoperirilor, al prieteniei și al creșterii interioare. Este genul de poveste care îți încălzește inima și te face să apreciezi frumusețea lucrurilor mărunte.

Cum e ilustrată?

„O vară cu Olenka” este ilustrată într-un stil care completează perfect atmosfera de basm a poveștii. Ilustrațiile sunt delicate și pline de culoare, evocând un sentiment de calm și bucurie. Desenele par să fie realizate cu o atenție deosebită la detalii, fiecare pagină fiind plină de viață datorită modului în care sunt reprezentate personajele și natura din jurul lor. Culorile acestui album sunt de o frumusețe rară.

Personajele, precum Olenka și prietenii ei – Tomek, Mirko, Emil, Nicolai și Zaharia – sunt ilustrate într-un mod expresiv și simpatic, fiecare având trăsături distinctive care îi fac ușor de recunoscut și de îndrăgit. Scena în care aceștia sunt înfățișați muncind în grădină sau bucurându-se de natură reflectă armonia și prietenia dintre ei.

Peisajele sunt un alt punct forte al ilustrațiilor. Fie că este vorba de grădina plină de flori, pădurea înverzită sau cerul albastru al verii, fiecare detaliu pare să fie pictat cu o mână sigură, care reușește să captureze frumusețea naturii. Paleta de culori este caldă și naturală, ceea ce contribuie la sentimentul de relaxare și bine pe care îl transmite cartea.

În ansamblu, ilustrațiile Gayei Wisniewski nu doar că adaugă un plus de farmec poveștii, dar ne și ajută să ne conectăm mai profund cu lumea creată de ea. Sunt imagini care ne invită să ne pierdem în detalii și care amplifică experiența vizuală a lecturii, făcând din această carte o adevărată încântare pentru ochi.

Ce ți-a plăcut?

Cel mai mult la „O vară cu Olenka” mi-a plăcut senzația de liniște și căldură pe care mi-a oferit-o. În timp ce citeam, mă simțeam de parcă m-aș fi deconectat complet de la agitația cotidiană și aș fi intrat într-o lume unde timpul curge altfel, mai încet, mai blând. M-a atras simplitatea poveștii și felul în care autoarea a reușit să facă din activitățile de zi cu zi – lucrul în grădină, plimbările prin natură – ceva magic și plin de sens.

Mi-a plăcut foarte mult atmosfera care este tandră, plină de afecțiune, simpatie, înțelepciune și filosofie, acea atmosferă care ne face să creștem prin frici mari și aventuri frumoase în inima naturii.

Am simțit o legătură specială cu Olenka, pentru că e genul de personaj care îți amintește de inocența și curiozitatea copilăriei. Mi-a plăcut cum prietenia dintre ea și celelalte personaje a fost construită cu atâta atenție, arătând cât de importante sunt legăturile umane și sprijinul reciproc.

Am apreciat faptul că, deși povestea este simplă, există o profunzime subtilă în modul în care este descrisă evoluția emoțională a Olenkăi, această călătorie către maturizare fiind prezentată cu delicatețe și sinceritate.

Ce a spus copilul tău despre ea?

Când am citit „O vară cu Olenka” împreună cu copilul meu, am fost curioasă să văd cum va reacționa la poveste. Spre surprinderea mea, a fost captivat de la primele pagini. M-a impresionat cât de mult i-au plăcut personajele – în special motanul Mirko și bizonul Tomek, pe care i-a găsit „super amuzanți și drăguți”.

Copilul meu a fost încântat de ideea că Olenka și prietenii ei au o grădină proprie și se ocupă de ea. La un moment dat, chiar mi-a spus că vrea și el să își facă o grădină când va fi mare unde să poată planta flori și să aibă grijă de ele ca Olenka. Mi s-a părut minunat cum povestea a reușit să trezească în el dorința de a fi mai aproape de natură.

A petrecut minute bune să admire ilustrațiile și să urmărească fiecare detaliu. A fost foarte încântat de culorile vii și de modul în care animalele erau desenate. „Pare că sunt adevărate, mama”, îmi spunea la fiecare pagină pe care o întorcea.

Una dintre scenele preferate a fost când Iustin și Olenka s-au împrietenit. I-a plăcut mult ideea că poți să îți faci prieteni noi chiar și atunci când ești deja fericit cu cei pe care îi ai. Mi-a spus că a simțit și el asta când s-a împrietenit cu un coleg nou la școală.

La final, mi-a spus că i-a plăcut mult cartea și că i-ar plăcea să trăiască și el într-o căsuță ca a Olenkăi, în mijlocul pădurii. M-am bucurat să văd cum această poveste a rezonat cu el, nu doar pentru că l-a distrat, ci și pentru că i-a stârnit imaginația și l-a făcut să se gândească la lucruri importante, cum ar fi prietenia și grija pentru natură.

La bibliotecă

Cartea se găsește la noi la bibliotecă, din iulie 2024 și este una dintre noutățile aparute la Editura Frontiera în acest an. Ea ne-a fost oferită în dar de oamenii faini de la editură, cărora le mulțumim pe această cale. Nu a fost împrumutată, dar sper ca în viitorul apropiat să organizez un atelier la Bordeaux cu traducătoarea Raluca Dincă, care locuiește la Lyon. Astfel, copiii de aici vor putea face cunoștință cu Olenka și prietenii săi.

Ce ți-ar fi plăcut să fie diferit?

Când am citit „O vară cu Olenka”, mi-am dat seama că, deși povestea este fermecătoare și plină de căldură, ar fi fost interesant să existe mai multe momente de tensiune sau conflicte care să pună la încercare prietenia dintre personaje. Mi-ar fi plăcut să văd și cum Olenka sau prietenii ei fac față unor provocări mai mari sau unor decizii dificile, care să aducă și mai multă profunzime poveștii.

Totuși, chiar și așa, „O vară cu Olenka” rămâne o lectură plăcută și reconfortantă.

O recomanzi?

Dacă ești ca mine și apreciezi poveștile care te fac să te simți bine și îți aduc un zâmbet pe buze, atunci „O vară cu Olenka” e o lectură pe care o vei savura. M-am conectat cu personajele și am simțit că mă aflu alături de ele, trăind micile aventuri de zi cu zi. Este o carte care îți dă o stare de bine și te face să vezi cu alți ochi micile momente de bucurie din viața de zi cu zi.

Dacă îți dorești o poveste blândă, care să te facă să te simți ca și cum te-ai întoarce acasă după o zi lungă, „O vară cu Olenka” este exact ce ai nevoie. O recomand cu drag pentru serile când vrei să te cuibărești sub o pătură și să te pierzi într-o lume frumoasă și liniștită.

Ce ne mai recomanzi?

„O vară cu Olenka” este a doua carte dintr-o serie scrisă de Gaya Wisniewski. Pentru că m-a cucerit stilul Gayei, vă recomand să căutați prima ei carte, care se numește simplu, „Olenka”. O găsiți publicată la Editura Frontiera.

Despre autor

La început a fost Gaya, ilustratoarea. Apoi, a devenit scriitoare. Vă las aici un fragment din biografia ei:

„Am crescut printre creioane și hârtii, având doi părinți artiști. Întotdeauna mi-a plăcut să dau viață unor cărți micuțe. Aceasta m-a condus să studiez ilustrația la Institutul Saint-Luc din Bruxelles și apoi să devin profesoară de desen.

În paralel, am organizat numeroase ateliere la Wolf, casa literaturii pentru copii din Belgia, ceea ce mi-a întărit dorința de a spune povești.

*După doisprezece ani ca profesoară, m-am lansat în sfârșit în realizarea unei cărți pentru copii. Totul a început în timpul unui stagiu cu Joanna Concejo; ea a fost cea care mi-a propus să desenez mai întâi. Spunea: „Povestea va urma” și asta m-a deblocat! M-am întors acasă și am desenat, desenat… Așa au luat naștere „Mon bison” și apoi „Chnourka” (tradusă „Olenka” în limba română).”

Citate memorabile

Degetele ei se transformă în mănuși care reușeau să aducă la viață personajele fiecărei pagini.”


„În timp ce vorbea, limba ei devenea un creion mare cu care desena toate scenele din cartea pe care ne-o citea.”

Scroll to Top