Proiectul Barnabus - Eric Fan, Devin Fan și Terry Fan

Traducător:Iustina Croitoru

Ilustrator: Terry Fan

Editura: Humanitas Junior

Recomandare de vârstă: 4 - 8 ani

O poveste despre curajul de a fi imperfect

Petruța

Biblioteca Prichindeilor din Copenhaga

Despre ce e vorba?

“Proiectul Barnabus” este o carte amuzantă, scrisă și ilustrată de talentații Frați Fan, apărută la Editura Humanitas Junior. Această carte, ce aparține categoriei cărților ce ar trebui să “dispară” măcar pentru o scurtă perioadă, pentru liniștea părinților, revine pe rafturile de carte, atrăgând atenția prichindeilor cu mânuțe dibace.

Lui Barnabus nu i-a fost dat să fie perfect, dar iubește brânza și alunele, e mulțumit de casa sa mititică, alături de celelalte animăluțe defecte și și-ar dori să vadă lumea dincolo de borcanul de sticlă. Bunul său prieten, gândacul Pip, le povestea adesea animăluțelor de luminile orașului, de blocurile înalte ca niște munți în care lucesc lumini precum stelele. Barnabus îi mărturisește gândacului Pip că și el va ajunge să privească stelele într-o bună zi, deși gândacul Pip nu pare să-i împărtășească optimismul, răspunzându-i categoric: „Asta-i imposibil”. 

Deodată, oameni îmbrăcați în costume verzi de cauciuc îi lipesc lui Barnabus eticheta DEFECT pe borcan, ceea ce înseamna că va fi reciclat, conform spuselor lui Pip, sau mai degrabă aruncat. 

Cum e scrisă?

Cartea este ușor de citit și accesibilă copiilor mici, având un limbaj simplu și clar. Povestea este narată într-un stil captivant, cu descrieri frumoase, dar fără a fi complicate, astfel încât copiii pot urmări cu ușurință firul narativ. De asemenea, există o doză de umor și sensibilitate care va atrage atât copiii, cât și părinții. Dialogul este moderat, dar suficient pentru a menține ritmul poveștii, iar descrierile sunt pe înțelesul celor mici.

Cum e ilustrată?

Pe lângă povestea superbă și ilustrațiile impecabile, Proiectul Barnabus ne-a oferit o puzderie de idei de joacă. Ne-am împărțit jucăriile în animăluțe perfecte și animăluțe defecte, cu nume trăznite, am creat propriile animăluțe defecte în laboratorul nostru secret, ne-am poreclit Mamabus, Tatibus, Livibus, o luăm la sănătoasa când apar brusc costumele verzi de cauciuc imaginare și ne conversăm cu gândacii Pip pe care îi întâlnim pe drum. Avem chiar și un set de animăluțe defecte care ne însoțesc pretutindeni, căci cine are nevoie de jucării perfecte? Ilustrațiile realizate de Terry Fan sunt foarte detaliate și contribuie semnificativ la atmosfera cărții. Ele sunt realistice, dar în același timp foarte artistice și pline de culoare. Ilustrațiile nu sunt doar o completare a textului, ci îl îmbogățesc, adăugând profunzime emoțională poveștii. 

Ce ți-a plăcut?

Mi-a plăcut foarte mult mesajul cărții – despre acceptarea de sine și faptul că nu trebuie să fii perfect pentru a fi valoros. Povestea mi-a amintit de importanța diversității și cum fiecare individ are locul său unic în lume, indiferent de imperfecțiuni. Am apreciat și tonul blând al poveștii, care abordează teme sensibile fără a fi moralizatoare.

Ce a spus copilul tău despre ea?

Copilul meu a fost încântat de Proiectul Barnabus și de prietenii săi ciudați. Și în cazul în care încă vă mai îndoiți de puterea uimitoare a cărților:  Când Barnabus era pe repeat acasă, educatoarea de la grădinița prichindelului ne-a destăinuit într-o zi că l-a întrebat de ce stă întins pe jos în curtea grădiniței, iar răspunsul a venit pe un ton visător: ”Mă uit la stele, sunt așa de strălucitoare” (era în miezul unei zile cenușii, ca mai toate zilele în Copenhaga).

La bibliotecă

Cartea se găsește la noi la bibliotecă din 2023. A fost împrumutată de un singur prichindel, care însă mi-a spus apoi că, datorită acestei cărți, va merge mai des în librării și nu în centre comerciale pentru a-și cumpăra cărți.

Ce ți-ar fi plăcut să fie diferit?

Mi-ar fi plăcut ca povestea să exploreze mai în profunzime sentimentele personajelor. Deși mesajul despre acceptarea imperfecțiunilor este clar, ar fi fost interesant să vedem mai multe detalii despre modul în care fiecare personaj a gestionat frica, speranța sau dorința de libertate. Cred că asta ar fi ajutat și copiii să înțeleagă mai bine emoțiile pe care le trăiesc personajele, aducând o dimensiune emoțională și mai profundă.

O recomanzi?

Da, cu siguranță! Este o poveste minunată despre prietenie, curaj și acceptare, pe care o recomand oricărui părinte care vrea să le vorbească copiilor despre diversitate și importanța de a-ți urma inima, indiferent de cum te percepe lumea.

Ce ne mai recomanzi?

Dacă ți-a plăcut această carte, îți recomand „Povestea unui șoricel imperfect” și „Fetița care a îndrăznit să viseze”, ambele având teme similare despre acceptarea de sine și curajul de a fi diferit.

Despre autor

Eric Fan și Terry Fan sunt doi frați care au colaborat la mai multe cărți ilustrate, fiind cunoscuți pentru stilul lor unic și poveștile emoționante. Ilustrațiile lui Terry sunt inconfundabile, captivând cititorii cu detalii meticuloase și atmosfere pline de magie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top