Omul cu trup de apă și fântâna sa - Ovo Rosati

Traducător:Diana Calangea

Ilustrator: Gabriel Pacheco

Editura: Signatura

Recomandare de vârstă: 5 ani+

Omușorii cu trupuri de apă: o lecție despre curaj și unicitate

Andreea -

Biblioteca Prichindeilor din Bilbao

Despre ce e vorba?

Pe două foi de hârtie roșie, uzate de vreme, se conturează un peisaj ce pregătește terenul pentru parcurgerea unor pagini ce reflectă valori umane neuzate de secole, dar perfect valabile și în zilele noastre. Aceste valori încurajează curajul de a fi diferit și unic.

Un personaj intrigant apare în poveste: un om de apă, un simbol al unei zarve neasemuite în orașul său de origine. Prin diferența sa marcantă față de ceilalți locuitori, acest om cu trup de apă sfidează legea majorității și se supune unor criterii mai puțin agreate de legile umane universale. Ca urmare, este respins, arătat cu degetul și chiar declarat potențial periculos.

Cu toate acestea, omul nostru albastru, diferit de tiparul unei societăți construite la xerox, rămâne statornic și luptă pentru a se integra și a fi iubit și acceptat pentru ceea ce reprezintă el și pentru valorile sale. „Însă el ieșea la plimbare, în liniște, noaptea, pe lângă ziduri, mirosind, din când în când, florile.”

Cum e scrisă?

Textul este plin de simboluri și mesaje profunde, dar este exprimat într-un limbaj simplu, pe înțelesul copiilor. Firul narativ este coerent și captivant, iar cartea se parcurge ușor, datorită echilibrului între descrieri și dialog. Deși povestea atinge teme serioase, limbajul este accesibil, iar stilul plăcut face lectura o experiență agreabilă pentru cei mici. Povestea este lipsită de arhaisme sau de termeni prea complicați, ceea ce o face perfectă pentru un public tânăr.

Cum e ilustrată?

Ilustrațiile lui Gabriel Pacheco sunt absolut uimitoare. Stilul său artistic, caracterizat de nuanțe de albastru și detalii subtile, contribuie semnificativ la atmosfera poveștii. Fiecare pagină pare să spună o poveste proprie, adăugând adâncime și emoție narativului. Desenele sunt realiste, dar au și o notă de mister, ceea ce îi poate captiva pe copii și îi poate face să revină asupra detaliilor. Nectarie a fost fascinat de acestea, mai ales de cele în care se vede trupul de apă, revenind de multe ori la aceleași imagini pentru a descoperi noi elemente ascunse.

Ce ți-a plăcut?

Această carte, cu un personaj cu trup de apă, poate să facă parte cu brio din primele lecții serioase de viață, predată în limbajul piticilor, despre curajul de a fi unici, de a-și descoperi autenticitatea și despre lecția statorniciei. Redă, prin excelență, lecția de a nu-ți abandona adevărata ta natură și despre capacitatea de a te integra, cu această natură unică, în puzzle-ul acestei vieți.

Ce a spus copilul tău despre ea?

Nectarie a fost captivat de cartea care își deschide paginile cu o mână ce ține o stropitoare veche, de unde se prelinge apa albastră. După ce am terminat lectura, m-a întrebat cum ar fi dacă și noi am avea un om de apă printre noi. A fost atât de captivat de poveste, încât a cerut să o recitim și a doua zi.

Ce ți-ar fi plăcut să fie diferit?

Mi-ar fi plăcut ca povestea să fie puțin mai scurtă în anumite pasaje descriptive. Deși eu am apreciat frumusețea detaliilor, Nectarie își cam pierdea răbdarea în unele momente și ar fi fost mai captivant să fie un pic mai mult dialog. 

O recomanzi?

Da! Omul cu trup de apă este o carte care îi învață pe copii să fie curajoși și să își îmbrățișeze unicitatea. O recomand oricui vrea să-i învețe pe cei mici să se accepte pe ei înșiși și pe ceilalți, indiferent de diferențele dintre ei.

Ce ne mai recomanzi?

Dacă v-a plăcut „Omul cu trup de apă și fântăna sa,” recomand și „Elmer,” o poveste despre un elefant diferit de ceilalți din turmă. Și aici sunt abordate tema acceptării și a diversității.

Despre autor

Ovo Rosati este un autor italian cunoscut pentru cărțile sale de copii, care explorează teme importante precum curajul, acceptarea și unicitatea. Cărțile sale sunt foarte apreciate în Italia și în străinătate pentru modul în care reușește să îmbine poveștile captivante cu mesaje profunde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top