O furie de leu - Giulia Pasevento

Traducător:Patricia Rădulescu

Ilustrator: Susy Zanella

Editura: Katartis

Recomandare de vârstă: 2-8 ani

Despre furia leului și lecțiile sale emoționale

Andreea -

Biblioteca Prichindeilor din Bilbao

Despre ce e vorba?

Și copiii simt furie. Plecând de la un exemplu concret de situație care poate genera frustrare într-un copil, cartea îi invită pe cei mici să reflecteze asupra propriei persoane într-un mod practic. Să se privească în oglindă, să observe ce schimbă furia în corpul lor și pe chipurile lor. Sau, de ce nu, noi adulții să fim oglinda lor în acel moment, să îi ajutăm să verbalizeze și să devenim propriile lor oglinzi: “Ok, acum ești furios, ce facem?”

Leul devine furios după ce se împiedică de o piatră, o situație aparent banală. Apoi, furios fiind, se întâlnește cu propria lui imagine oglindită într-o baltă și, speriat, leul nostru o ia la fugă. Nu îi place ceea ce vede. Dar furia fuge după el și îl și ajunge din urmă.

Va reuși leul să își accepte furia și să o îmblânzească? 

Cum e scrisă?

Textul cărții este accesibil și adaptat pentru copii. Firul narativ este clar și coerent, cu un limbaj potrivit pentru vârsta mică a cititorilor. Cartea este o odă adusă acceptării emoțiilor și conștientizării lor într-o manieră firească. Este o invitație făcută celor mici și celor mari de a ne lăsa purtați de curenții furiei, ținând cu mult curaj și determinare nava care plutește în necunoscut, până când ajungem la țărmul unde este multă stabilitate și claritate.

Cum e ilustrată?

Ilustrațiile, simpliste și ușor contrastante, oferă o radiografie a furiei, așezată în tiparele normalității unei vieți de om. Culorile sunt contrastante și ajută la accentuarea stării de furie și a transformării emoționale. Desenele sunt relevante și aduc un plus înțelegerii poveștii, oferind detalii care susțin mesajul textului.

Cum îmblânzim furia, după ce fugim și ne jucăm cu ea? Cum traversăm, împreună cu aceasta, furtuna de emoții care ne acaparează instant? “A luat-o de lăbuță, a încercat să îi pieptene coama, i-a sărit în spinare, apoi s-au prins de liane, au alergat împreună, au sărit și s-au scufundat în lac. Când au ieșit la suprafață, au izbucnit într-un râs zgomotos, ca și cum ar fi fost prieteni dintotdeauna.

Ce ți-a plăcut?

Nectarie, pe care noi îl numim afectuos furtună și curcubeu, este poate dovada vie a faptului că în copii zace o lavă și un întreg curcubeu de emoții. Trăim cu intensitate toate aceste emoții și, după fiecare furtună, se așează o liniște dulce, dar și senzația că am mai urcat niște trepte pe calapodul emoțional.

Cu toate acestea, poate cea mai intensă emoție, cu care am avut și încă avem o luptă acerbă, este FURIA. Frustrarea că nu întotdeauna Nectarie poate să facă orice și senzația de nedreptate pe care o simte în inima lui.

De multe ori, ne-am simțit depășiți pe această mare învolburată, dar trebuie să recunoaștem că atunci când nu am mai putut, am apelat la AS-ul nostru din mânecă: poveștile și cărțile.

Astfel, am descoperit cartea “O FURIE DE LEU”, scrisă de Giulia Pasevento și Susy Zanella, tradusă în limba română și minuțios îngrijită de Editura Katartis.

Această carte ne-a ajutat să identificăm furia ca pe ceva palpabil și să ne gândim unde se poate plasa ea în corp și să învățăm să o digerăm blând, fără răni sufletești prea mari sau cicatrici care să doară după un episod de furie. Cum? Cu mult curaj.

Ce a spus copilul tău despre ea?

Nectarie a fost fascinant de ilustrațiile cu leul și a fost curios să afle mai multe despre cum leul se simte atunci când e furios. 

Ce ți-ar fi plăcut să fie diferit?

Mi-ar fi plăcut să văd o explorare mai detaliată a interacțiunii leului cu alte personaje, poate aducând în poveste și alte animale care să reflecte diferite perspective asupra furiei. Acest lucru ar fi adus o diversitate de puncte de vedere și ar fi îmbogățit înțelegerea emoțională a poveștii. De asemenea, mai mult dialog ar fi făcut ca experiența să fie și mai dinamică și captivantă pentru cititorii mici.

O recomanzi?

Da, cu siguranță. „O FURIE DE LEU” este o recomandare excelentă pentru părinții care doresc să-și ajute copiii să înțeleagă și să gestioneze furia într-un mod constructiv. Este o carte valoroasă pentru învățarea acceptării emoțiilor și oferă o lecție importantă într-un mod accesibil și plăcut.

Ce ne mai recomanzi?

Pentru o continuare a explorării emoțiilor, aș recomanda De ce plangem? de Andreea Constantin aparurta la editura Cartea Copiilor.

Despre autor

Giulia Pasevento și Susy Zanella sunt autori cunoscuți pentru cărțile lor dedicate copiilor care  aduc o abordare sensibilă și educativă asupra emoțiilor și comportamentului. Ele sunt apreciate pentru stilul lor accesibil și pentru modul în care reușesc să comunice lecții importante într-un format prietenos și captivant pentru cei mici.

Scroll to Top